Στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Νοτίου Ελλάδος λειτουργεί Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης από το 2010. Πολλοί λάτρεις της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας έχουν περάσει από αυτήν. Άλλοι απλώς για να γευτούν ένα ταξίδι με ένα σκάφος που κινείται με τον άνεμο και τα πανιά, να πλεύσουν χωρίς μηχανικούς περιορισμούς και να γνωρίσουν τη ναυτιλία και ανθρώπους της θάλασσας που ασχολούνται χρόνια με την ιστιοπλοΐα. Άλλοι γιατί ήθελαν να εκπαιδευτούν, να γίνουν αθλητές της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας και να συμμετέχουν σε αγώνες.
Η Σχολή λοιπόν παρέχει μια σειρά μαθημάτων πρώτα για τους αρχαρίους και μετά για τους προχωρημένους. Τα μαθήματα των αρχαρίων διαρκούν περίπου 2 μήνες και αποτελούνται από 16 θεωρητικά και 16 πρακτικά μαθήματα. Μετά το τέλος των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι εξετάζονται σε γραπτές εξετάσεις αλλά και στην πρακτική εκπαίδευση και οι επιτυχόντες αποκτούν Πτυχίο Ικανότητας στην Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θάλασσας και εάν επιθυμούν Δελτίο Αθλητή με το οποίο μπορούν να συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην αθλητική ιστιοπλοΐα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των προχωρημένων όπου αποκτούν περαιτέρω και εις βάθος γνώσεις στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας, στην ναυσιπλοΐα, την ναυτιλία, στο χειρισμό του σκάφους σε αγώνες και πολλά άλλα. Επίσης η πρακτική εξάσκηση με σκάφη του ομίλου γίνεται πολύ εντατική και ετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους για την συμμετοχή τους σε αγώνες ιστιοπλοΐας που διοργανώνονται παντού στις ελληνικές θάλασσες.
Οι υποψήφιοι ιστιοπλόοι στη σχολή του ΙΟΝΕ έρχονται σε επαφή και μαθαίνουν για:
- ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΣΚΑΦΗ – ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
- ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
- ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΚΟΜΠΟΙ
- ΝΑΥΤΙΛΙΑ
- ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ – ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΚΑΦΟΥΣ
- ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ
- ΝΑΥΠΗΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
- ΙΣΤΙΟΦΟΡΙΑ – ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ ΠΑΝΙΩΝ
- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
- ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
- ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗΣ
- ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
- ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο με πολλές πληροφορίες και γνώσεις από τα οποία οι αρχάριοι παίρνουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, ενώ οι προχωρημένοι τα γνωρίζουν σε βάθος με την βοήθεια της πρακτικής εκπαίδευσης με τα σκάφη του ομίλου. Η έναρξη των μαθημάτων των αρχαρίων και των προχωρημένων ανακοινώνονται στα ΜΜΕ, στα social media, αλλά και με αφίσες σε εμφανή μέρη της πόλης της Καλαμάτας πολύ νωρίς κάθε χρόνο, ώστε να υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα να ενημερωθούν όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εκτός από τα κανονικά μαθήματα της Σχολής στον Ι.Ο.Ν.Ε. έχουν γίνει και συμπληρωματικά σεμινάρια με διάφορα θέματα όπως η Μετεωρολογία, το Τριμάρισμα των Πανιών, Πρώτες Βοήθειες κά. Το Σεμινάριο των Πρώτων Βοηθειών έχει γίνει δύο φορές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Παράρτημα Καλαμάτας με μεγάλη επιτυχία και θα επαναληφθεί και στο μέλλον.
Ένα πολύ επιτυχημένο σεμινάριο είναι το «Διαδικασίες εγκατάλειψης σκάφους, επιβίωση στη θάλασσα, εντοπισμός και διάσωση ναυαγών». Έχει δύο μέρη: το πρώτο το θεωρητικό μέρος το οποίο η πρώτη του παρουσίαση είχε γίνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και το δεύτερο η πρακτική άσκηση επιβίωσης όπου είχε γίνει στη Μαρίνα Καλαμάτας αλλά και ανοιχτά στο Μεσσηνιακό Κόλπο με συμμετοχή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Παράρτημα Καλαμάτας καθώς επίσης και ιστιοπλόων αθλητών του Ι.Ο.Ν.Ε.
Ένα άλλο σεμινάριο που επαναλαμβάνεται είναι και αυτό με θέμα «Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας» με θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των αγώνων ιστιοπλοΐας Α/Θ και τους κανόνες που τους διέπουν, όπως πχ:
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
- ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΕΩΝ
- ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
- ΟΡΙΣΜΟΙ
- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (ΕΙΟ – ISAF)